Den kongelige køkkenhave ved Gråsten slot

Tirsdag den 01. juni
Pris pr. person kr. 795,-

Den kongelige køkkenhave ved Gråsten slot

På dagens udflugt til Gråsten Slot finder vi den traditionsrig køkkenhave, som blev skabt af Dronning Ingrid. Haven har igennem årtier leveret frugt og grønt til hoffet, men siden Dronning Ingrids død, er den blevet reduceret til en brøkdel af tidligere tiders storhed. I samarbejde med H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsesse Benedikte genskabes og udvikles haven til en moderne køkkenhave, som blev indviet i sommeren 2020.

Kongefamilien har i årtier tilbragt en stor del af sommeren på Gråsten Slot, hvor køkkenhaven har fungeret som produktionshave og leveret frisk frugt og grønt til det kongelige køkken.
Samme med vores lokalguide tager vi en tur i ’Den kongelige Køkkenhaven’, som ikke tidligere har været åben for offentligheden, men som fremover vil byde os indenfor, så vi kan opleve et væld af urter, frugttræer, buske med bær og blomster. For første gang i årtier vil det særlige Gråstenæbletræ også kunne opleves i de kongelige omgivelser, for der er plantet rigtig mange Gråstenæbletræer, der findes i to sorter.

I den nye køkkenhave er der blandt andet blevet skabt en ny urtehave og et gartneri, hvor de allerbedste produkter bliver dyrket og forædlet til gavn for køkkenhavens gæster, der får mulighed for at købe produkter fra haven, så man kan tilberede et kongeligt måltid, når man kommer hjem i sit eget køkken.

Efter en dejlig tur i ’Den Kongelige Køkkenhave’, kører vi til Sønderborg, hvor vi spiser fælles frokost. Herfra fortsætter vi turen til Sønderborg Slot, der med sin storslåede beliggenhed ved indsejlingen til Sønderborg et nationalt dansk ikon. Slottet rummer næsten 800 års dramatisk historie om Sønderjylland og Slesvig. De mange rum byder på moderne udstillinger om Sønderjyllands og grænselandets omskiftelige historie, den danske kong Chr. II’s fangenskab på slottet, det danske nederlag i 1864 og de mange danskes deltagelse i 1. Verdenskrig på tysk side inden Genforeningen i 1920.

Efter en dejlig dag i Sønderjylland kører vi retur til Fyn

Posted in Danmark, Endags-ture and tagged , , , , , , , , , .