Hvidsten Gruppen

Onsdag den 23. september
Pris pr. pers. fra kr. 595,-

Hvidsten Gruppen

På denne spændende tur kommer vi helt tæt på Hvidstengruppens aktiviteter med en lokalhistoriker. Vi går i fodsporene på Marius og Niels Fiil, der stod i spidsen for en gruppe modige mænd, der modtog våben fra luften, som led i modstanden under 2. verdenskrig.

Ved ankomsten møder vi vores lokalguide og herefter kører vi ud til nedkastningsstedet og får fortalt blandt andet om modtagerarbejdet på stedet, distributionen af våben og sprængstof og afsløringen af Hvidstengruppen. En spændende historie om, hvordan Hvidstengruppen modtog bl.a. våben, ammunition og sprængstoffer til modstandskampene og den barske historie om, hvordan Hvidstengruppen blev afsløret af en stikker.

Turen forsætter til Hvidsten kro, hvor vi nyder kroens berømte æggekage. Vi hører om kroens flere hundredårige historie, der går helt tilbage til år 1634. Kroen historie har en så prominent historisk skikkelse som Steen Steensen Blicher viklet ind i sin historie.

Vi hører mere om Hvidstengruppen, som var en af de mest kendte modstandsgrupper under den tyske besættelse af Danmark med kroejer Marius Fiil som leder og flere af hans børn og svigerbørn som medlemmer. Den var særdeles aktiv i april-maj 1943 og var en medvirkende årsag til den optrapning af modstandskampen, der fandt sted henover sommeren 1943. Gruppen blev afsløret og arresteret af Gestapo i marts 1944, hvad der i juni 1944 førte til henrettelsen af otte af gruppens 14 medlemmer. Siden har gruppen haft ikonisk status i den danske modstandskamp.

Efter frokost er der tid til en tur på museet om Hvidstengruppen og en tur i mindelunden, hvor vi besøger mindestenen for de modstandsfolk, der mistede livet under kampen for et frit Danmark.

Herefter kører vi tilbage til Fyn, og undervejs nyder vi kaffe og kage i bussen.

Posted in Danmark, Endags-ture and tagged , , , , , , , , .