Grænselandet

Afrejse den 14. juni
3 dages busrejse - pris pr. pers. fra 2.995,-

Genforeningen 100 år 

Fejringen af genforeningen skulle have været afviklet i juni og juli 2020 men blev jo udskudt. Vi har nu sammensat en rejse til grænselandet i juni 2021 hvor vi skal se seværdighederne fra 1920 og høre om genforeningsperioden. Nogle af arrangementerne er aflyst eller ændret – vi følger udviklingen af det endelige program og opdaterer hen ad vejen. Det står dog fast at den 15. juni skal vi kigge mod himlen, idet en flok fly fra RVAtors Forming Team fra Roskilde sætter kursen over en række byer i Sønderjylland. Royal Run vil blive afviklet, der vil være sangfest på Skamlingsbanken. Dronningen vil ligeledes besøge Sønderjylland og vil afrunde festlighederne medio juni.

På rejsen har vi inkluderet skønne udflugter i grænselandet, spændende og barske fortællinger, hvor vi sætter fokus på den historiske udvikling i grænselandet. Og vi deltager i Folkefesten ved Dybbøl Banke

Dag 1
Efter sidste opsamling kører vi gennem Danmarks enestående natur. Undervejs stopper vi det sted, hvor Kong Christian den 10. krydsede grænsen på sin hvide hest. Begivenheden havde kolossal symbolsk betydning for de dansksindede sønderjyder. Vi krydser gaden til Genforeningsmuseet med mange billeder og minder fra den store, hundrede år gamle begivenhed. Herfra kører vi til Skamlingsbanken, som også kaldes Højskamling, det højeste punkt i Sønderjylland (113 meter over havet). Selvom området principielt hørte under Hertugdømmet Slesvig, forblev det dansk efter 1864, og hører i dag ikke til Sønderjylland. Området har gennem flere hundrede år været et traditionelt dansk samlingspunkt med taler af store berømtheder som N.F.S. Grundtvig og Orla Lehmann.
Vores tur fortsætter til Christiansfeld, der blev grundlagt af den herrnhutiske brødremenighed i 1773, på invitation af den danske konge, der mente at landet havde brug for flere dygtige håndværkere og handelsfolk.  Dagen slutter ved Schackenborg Slotskro, hvor vi overnatter og spiser fælles middag.

Dag 2
Den 11. juli var det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med resten af Danmark og derfor er dagens højdepunkt i folkefestens tegn. I 2021 bliver dagen fejret den 15. juni og her er der lagt op til store arrangementer på Dybbøl Banke. Vi starter om formiddagen med optakten i Sønderborg, som i dagens anledning summer af liv og feststemning. Over middag kører vi til Dybbøl Banke, hvor festen fortsætter. Vi nyder en dejlig sommerdag i naturskønne omgivelser med taler, events og en god koncert. Dagen vil få deltagelse af kongehuset, regeringen samt officielle repræsentanter fra andre lande. Efter dagens oplevelser kører vi til retur til vores hotel og nyder aftenens middag.

(Forbehold for ændring af programmet)

Dag 3
Efter morgenmad fortsætter vi den historiske tur i Sydslesvig. Vi stopper ved Nydam mose, der ligger tæt ved Sønderborg. Mosen ligger i en tunneldal og blev internationalt kendt, da man midt i 1800-tallet udgravede Nydambåd, som i dag er udstillet på Gottorp slot i Tyskland. Med et stop i Sønderborg, fortætter vi til Asserballe Præstegård, som ligger tæt på Augustenborg. Gården blev fredet i 1950 og vi ser mindetavlen for forfatteren Herman Bang, der blev født 1857 i præstegården og boede der indtil 1863. I hans roman Tine (1889) indgår præstegården og dens omgivelser centralt i handlingen.

Efter et kort stop og mange oplevelser kører vi hjem til vores hjembyer med korte pauser undervejs.

Det skal understreges, der tages forbehold for ændringer i programmet, idet der i skrivende stund stadig er usikkerhed om det endelige program i juni 2021.

Posted in Busrejser, Danmark, Kulturejser and tagged , , , , , , , , , , .